Senaste nytt från Lönnstorp

16 August 2019

Äntligen! Efter väldigt mycket byråkrati börjad i förra veckan arbetet med att få internet-fiber till SITES Lönnstorp. Om allt går som det ska så kommer vi få tillgång till snabbare internet i slutet av detta år. Uppgradering kommer troligtvis innebära att fler personer kommer att sitta på Lönnstorp och arbeta vilket med största sannolikhet kommer underlätta kommunikationen mellan forskare och tekniker. Dessutom möjliggör förhoppningsvis ett snabbare internet att vi kan få fler projekt till stationen.

I början av augusti började Eamon Gallagher som försökstekniker på SITES Lönnstorp. Eamon som tidigare jobbat både på Yara AB och Hasselblad kommer mestadels utföra arbetsuppgifter som rör SITES. Bland annat kommer han tillsammans med Ryan Davidson ta hand om insamlingen av spectraldata och se till att SAFE försöket sköts på ett bra sätt.

Under de senaste månaderna har det varit en hel del besök på SITES Lönntorp. Under maj månad besökte ca 75 forskare oss från konferensen ”Is the future perennial”. I juni månad hade vi besök från forskare från både ”Nordic Plant Phenotyping Network” och projektet ”DiverIMPACTS” (totalt över 100 forskare). Vi anordnade också en markkolsdag i juni tillsammans med partnerskap Alnarp där lantbrukare, rådgivare, myndighetspersoner och forskare deltog. SITES Lönnstorp visades också upp på jordbruksmässan Borgeby fältdagar.

Sedan slutet av juli pågår arbetet med att skörda försöken på SITES Lönntorp. Säsongen har även i år varit torr vilket inneburit att vi börjat skörda tidigare än normalt. Trotts detta visar preliminära data att skördarna ser förhållandevis bra ut.

Figur 1. Arbetet med att få internet-fiber till SITES Lönnstorp har startat!

Figur 2. Lars Eklund från Lunds universitet presenterar SITES spectral på SITES Lönnstorp.