Senaste nytt från Tarfala

11 July 2019

I Tarfala byggs det just nu ett nytt hus för personalen och ett nytt ‘forskarhus’.
Huset, som rymmer 7 sovrum, kontor, hygienutrymme och torkrum, kommer förhoppningsvis vara klart för inflyttning i mitten av juli. Huset är väl förankrat för att kunna stå emot hårda vindar som brukar förekomma främst under vintern. Dock så drabbades vi av vindar upp till 40m/s och snödrev under sista helgen i juni vilket var utmanande för både forskare och byggarbetarna. Bakslag för vegetationen, men såklart bra för glaciärerna som fick ett extra snötillskott. Fotograf: Gunhild Rosqvist. 

Första mätrundan i Storglaciärens översta delar den 9 juli. Här följer vi smältningen av snö och is under sommaren. Fotograf: Tom Kirkpatrick.

Kontroll av den automatiska väderstationen som är placerad på 1350 m ö h på Storglaciären. En Sonic Ranger (SR50) är i fokus, med denna mäter vi avståndet till snö- och isytan. Fotograf: Tom Kirkpatrick.

SITES water
Kalibrering för mätning av vattenföring i Tarfala-jokken. Tryckgivare och sonar-instrument mäter vattentryck respektive avstånd till vattenytan i Tarfalajokken. Kalibrering görs med hjälp av spårämnet fluorescein för att kunna beräkna vattenföring. Fyra glaciärer bidrar med smältvatten till Tarfala-jokken.

SITES Spectral
NDVI sensorerna är nu uppsatta i Laevasvagge, som är en viktig dalgång för renbete under vår och höst. Här mäter vi  sedan 2013 också flera väderparametrar samt snödjup.