SITES_bård 160701-4

Nyheter

Äntligen! Efter väldigt mycket byråkrati börjad i förra veckan arbetet med att få internet-fiber till SITES Lönnstorp. Om allt går som det ska så kommer vi få tillgång till snabbare internet i slutet av detta år. Uppgradering kommer troligtvis innebära att fler personer kommer att sitta på Lönnstorp och arbeta vilket med största sannolikhet kommer underlätta kommunikationen mellan forskare och tekniker. Dessutom möjliggör förhoppningsvis ett snabbare internet att vi kan få fler projekt till stationen.

I början av augusti började Eamon Gallagher som försökstekniker på SITES Lönnstorp. Eamon som tidigare jobbat både på Yara AB och Hasselblad kommer mestadels utföra arbetsuppgifter som rör SITES. Bland annat kommer han tillsammans med Ryan Davidson ta hand om insamlingen av spectraldata och se till att SAFE försöket sköts på ett bra sätt.

Under de senaste månaderna har det varit en hel del besök på SITES Lönntorp. Under maj månad besökte ca 75 forskare oss från konferensen ”Is the future perennial”. I juni månad hade vi besök från forskare från både ”Nordic Plant Phenotyping Network” och projektet ”DiverIMPACTS” (totalt över 100 forskare). Vi anordnade också en markkolsdag i juni tillsammans med partnerskap Alnarp där lantbrukare, rådgivare, myndighetspersoner och forskare deltog. SITES Lönnstorp visades också upp på jordbruksmässan Borgeby fältdagar.

Sedan slutet av juli pågår arbetet med att skörda försöken på SITES Lönntorp. Säsongen har även i år varit torr vilket inneburit att vi börjat skörda tidigare än normalt. Trotts detta visar preliminära data att skördarna ser förhållandevis bra ut.

Figur 1. Arbetet med att få internet-fiber till SITES Lönnstorp har startat!

Figur 2. Lars Eklund från Lunds universitet presenterar SITES spectral på SITES Lönnstorp. 

Läs hela inlägget »

I Tarfala byggs det just nu ett nytt hus för personalen och ett nytt ‘forskarhus’.
Huset, som rymmer 7 sovrum, kontor, hygienutrymme och torkrum, kommer förhoppningsvis vara klart för inflyttning i mitten av juli. Huset är väl förankrat för att kunna stå emot hårda vindar som brukar förekomma främst under vintern. Dock så drabbades vi av vindar upp till 40m/s och snödrev under sista helgen i juni vilket var utmanande för både forskare och byggarbetarna. Bakslag för vegetationen, men såklart bra för glaciärerna som fick ett extra snötillskott. Fotograf: Gunhild Rosqvist. 

Första mätrundan i Storglaciärens översta delar den 9 juli. Här följer vi smältningen av snö och is under sommaren. Fotograf: Tom Kirkpatrick.

Kontroll av den automatiska väderstationen som är placerad på 1350 m ö h på Storglaciären. En Sonic Ranger (SR50) är i fokus, med denna mäter vi avståndet till snö- och isytan. Fotograf: Tom Kirkpatrick.

SITES water
Kalibrering för mätning av vattenföring i Tarfala-jokken. Tryckgivare och sonar-instrument mäter vattentryck respektive avstånd till vattenytan i Tarfalajokken. Kalibrering görs med hjälp av spårämnet fluorescein för att kunna beräkna vattenföring. Fyra glaciärer bidrar med smältvatten till Tarfala-jokken.

SITES Spectral
NDVI sensorerna är nu uppsatta i Laevasvagge, som är en viktig dalgång för renbete under vår och höst. Här mäter vi  sedan 2013 också flera väderparametrar samt snödjup.

Läs hela inlägget »
Ny SMHI synoptiskt väderstation vid Abisko naturvetenskapliga station med traditionell väderbur (sedan 1913) till höger i bakgrunden. Fotograf: Annika Kristofferson. Ny SMHI synoptiskt väderstation vid Abisko naturvetenskapliga station med traditionell väderbur (sedan 1913) till höger i bakgrunden. Fotograf: Annika Kristofferson.

I ett samarbete mellan SMHI och Polarforskningssekretariatet så finns nu även Abisko med som en av de automatiska väderstationer som ingår i det omfattande nätverket av SYNOP-stationer i Sverige. Stationen är placerad på Observationskullen vid Abisko naturvetenskapliga station och här har bl. a forskningsstationens egna mätningar pågått sedan 1913.
 

Ny SMHI synoptisk väderstation vid Abisko naturvetenskapliga station. Fotograf: Annika Kristoffersson. Ny SMHI synoptisk väderstation vid Abisko naturvetenskapliga station. Fotograf: Annika Kristoffersson.

Den nya SYNOP-stationen mäter temperatur, nederbörd, lufftryck, vind, luftfuktighet, sikt och molnhöjd. Dess strålningsmätare är på gång att uppgraderas.

Sveriges alla SYNOP-observationer finns att se på https://www.smhi.se/vadret/vadret-i-sverige/observationer

Läs hela inlägget »

Arrangerat av NENUN / AMRI / SITES

2019 års nordiska möte kring molekylär mikrobiologisk ekologi samlar forskare och studenter intresserade av miljömikrobiologi och avancerade molekylära verktyg för att förstå komplexa mikrobiella system.

Mer information och anmälan finner ni här (på engelska).

Välkomna till Uppsala!

Läs hela inlägget »
Två ca 5 dagar gamla rådjurskid som strax efter att bilden togs märktes med små radiosändare. Photo; Madeleine Christiansson. Två ca 5 dagar gamla rådjurskid som strax efter att bilden togs märktes med små radiosändare. Photo; Madeleine Christiansson.

Det är nu högsäsong för flera av Grimsös monitoringserier kring vilt och skog med flera tidsmässigt överlappande inventeringar, liksom för många av de externa projektens fältverksamhet. Nu under några veckor kring månadsskiftet maj-juni pågår exempelvis märkningen av rådjurskid. Denna innebär ofta ett spännande arbete med smygande, väntan och i lyckade fall hantering av m.e.m. nyfödda kid. Dessa data används t.ex. för studier av mortalitetsorsaker, men kopplar framförallt på ett bra sätt ihop med den mångåriga dataserien över märkta vuxna rådjur.
 

SITES` Styrgrupp får en kort introduktion till arbetet vid Grimsös DNA-laboratorium. Photo; Gunnar Jansson. SITES` Styrgrupp får en kort introduktion till arbetet vid Grimsös DNA-laboratorium. Photo; Gunnar Jansson.

Den 3;e juni träffades SITES Styrgrupp för möte vid Grimsö. Större delen av eftermiddagen ägnades dock till rundvandring på stationen, bland annat förvisade Mikael Åkesson verksamheten på DNA-labbet, samt en biltur med en översiktlig förevisning av det 13 000 ha stora forskningsområdet.

Två av Grimsös fälttekniker samt kursledaren (till vänster) i arbete under motorsågsutbildning vid Grimsö 6-8 maj i år. Photo; Madeleine Christiansson. Två av Grimsös fälttekniker samt kursledaren (till vänster) i arbete under motorsågsutbildning vid Grimsö 6-8 maj i år. Photo; Madeleine Christiansson.

Under tre dagar i början på maj deltog några av SITES` personal i motorsågskurs och erhöll därmed s.k. Motorsågskörkort och behörighet att hantera motorsåg i tjänsten. Det är viktigt att några vid stationen har denna behörighet så att det alltid finns någon på plats som kan ta hand om eventuella omkullblåsta träd över vägar etc.
 

Läs hela inlägget »

Länkar

-

Senaste nyheter

Senaste nyheter

Arkiv